Straipsnių paieška
2014-02-03

Profesionalus CV – retenybė

Per 15 darbo metų esu perskaitęs virš 30 tūkst. CV, tad galiu drąsiai teigti, kad profesionalus CV yra retenybė. Manote, kad ne? Skaitykite toliau ir rasite visus atsakymus į kilusius klausimus.

Darbuotojų atranka yra ilgas ir sudėtingas procesas. Pirma to proceso dalis – gyvenimo aprašymų  skaitymas (arba neskaitymas). Dažnai į darbo skelbimą kandidatuoja virš 200 žmonių. Tad sudominti atrankų specialistus yra nelengva.

Patarimų, kaip rašyti gerą CV, manau, skaitėte ne kartą. Tačiau kiekvienais metais susidurdamas su naujais CV, pastebiu labai nedidelį progresą. Dažniausiai klaidos išlieka vis tos pačios.

Gramatinės klaidos gali subjauroti ir tobuliausius gyvenimo aprašymus. Dažnai gauname kandidatų CV ieškančių „vadibininko“ darbo, arba tokių kurie,  turėjo darbo patirties „klijentų“ aptarnavime. Būna ir tokių kandidatų, kurie pamiršta, kad lietuvių kalboje yra raidės „š,ė,č,ą,ū,ų,į“.  Pripažinkit, tokios grubios gramatinės klaidos profesionalumo neprideda.

Patarimas – parašius CV kelis kartus atidžiai patikrinti, ar nėra gramatinių klaidų.

Skaitant CV labai dažnai „bado akis“ didžiulis kiekis ne itin reikalingos informacijos. Pavyzdžiui, daug dėmesio skiriama pomėgių aprašymui; akcentuojamos kandidatus motyvuojančios citatos; smulkiai aprašomi lūkesčiai darbdaviui, tačiau kažkodėl mažiausiai dėmesio skiriama buvusio darbo pobūdžio aprašui.

Mano manymu, darbo pobūdis – gyvenimo aprašymo kertinis akmuo. Kandidatas, kuris išsamiai aprašo savo buvusiame darbe vykdytas funkcijas,  įgauna didesnį pranašumą prieš kitus kandidatus.

Kodėl? Todėl, kad tokia informacija parodo tai, ką žmogus geba dirbti ir kokias užduotis atlikti. Jei turite darbo patirties, kurios prašoma jūsų svajonių darbe, akcentuokite ją, nebijokite smulkiau aprašyti atliktas funkcijas. Nes ne išsilavinimas, ne kursai, pomėgiai ar amžius lems jūsų tinkamumą norimam darbui, o jūsų gebėjimai.

Patarimas – savo CV daugiau dėmesio skirkite gebėjimams, darbo patirčiai atskleisti.

Užsienio kalbų mokėjimo lygiai yra aprašomi įvairiai – nuo skaičių iki raidžių. Kai kada  net sunku suprasti, kaip iš tikrųjų jūs tas kalbas mokate. Tad geriau kalbos lygį parašyti kuo paprasčiau, pvz.: kalbu laisvai, pagrindai, vidutiniškai. 

Patarimas – kalbų mokėjimą rašykite suprantamai.

Net keista pagalvoti, bet šiais, moderniais, laikais kartais būna problematiška rasti kandidato kontaktus. Dažnai žmonės neparašo el.pašto, ar net telefono numerio. Personalo specialistui patogiau su jumis susisiekti telefonu. Tai yra žymiai greičiau ir patogiau. Tad jei nenurodėte savo telefono numerio, ar palikote seną, nebenaudojamą, jūsų galimybė būti pakviestam į darbo pokalbį žymiai sumažėja. Labai retais atvejais personalo specialistai ieškos jūsų kontaktų ir bandys visais įmanomais būdais jus pasiekti.

Patarimas – nepamirškite nurodyti teisingų asmeninių kontaktų.

Pristatydami save venkite šabloniškų frazių. Mes jau žinome, kad jūs komunikabilūs, siekiantys tikslų, atsakingi, norintys mokytis ir tobulėti ir t.t. Pasistenkite įdomiau save pristatyti, nes perskaičius 200 komunikabilių ir atsakingų kandidatų prisistatymų, retas kuris išlieka atmintyje.

Patarimas – venkite šabloniškų frazių.

Žinoma, gyvenimo aprašymas yra individualus dalykas ir tik jūs galite spręsti, kas jame turi atsispindėti. Tačiau nepamirškite, kad patrauklus, įdomus gyvenimo aprašymas padidins jūsų galimybes rasti svajonių darbą. Tad nepatingėkite pagal šiuos patarimus dar kartą peržiūrėti savo CV. smiley

Sėkmės!

Jūsų vardas:
Alek
Mano profesionalus patarimas butu - nenaudoti pasenusiu CV/Cover letter - ziurejau tik angliskas. Tokie dalykai kaip gimimo data ir lytis yra atgyvena, nes tai gali buti viena is priezasciu kodel netinkate darbdaviui: per senas, moteris o norim vyro apsaugoj kad dirbtu ir pan. Cover letter isvis nesuprantu is kur tokios frazes, nezinau kas jas renge, bet anglai tokiu fraziu nenaudoja. rekomendacija butu paieskot internete kaip turi but rasomi cv. sekmes.
Kęstutis
Geras cv atsimintinas buvo vieno anglo, kuris buvo mano patarėju elektronikos pramonėje vykdant projektus. Antrame sakinyje rašoma: MANO TIKSLAS YRA IŠLAIKYTI ŠEIMĄ IR ATLIKTI SULYGTĄ DARBĄ L. GERAI. GALIU PRADĖTI DIRBTI UŽ (LT NETTO) PRADEDANT PER MĖNESĮ. Toliau aprašoma kvalifikacija ir pasiekimai.
Taigi nėra ko lementi ir "eilėraštukais" kokioms tai atrankos kontorėlėms žemintis, jeigu turi profesionalumo svorį. Labai jau reta atrankos kontorėlė sugebėjo pokalbyje išsiaiškinti ko tikrai reikia...., dargi dauguma davė testą nugyvenusį ...400 klausimų...
Eglė
patiko:) skubu keist savo cv :)
Rasa
Įdomu, reikės šiek tiek atnaujinti savo cv, manau keisiu šabloniškas frazes. Ačiū už patarimus
Fanas
PAtalpinta: http://uzdarbis.lt/t301507/pamastymui-apie-profesionalu-cv
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...