Straipsnių paieška
2013-10-18

Ar dar reikalingi darbo rinkai 50-mečiai?

Dažnai atrankų metu galima išgirsti klausimą:- „ar aš ne per senas?“. Jeigu tą klausimą užduodate, atsakymas – „TAIP“. Prieš dešimt metų, pokalbių metu su darbdaviais, kai klausdavau apie amžiaus cenzą – atsakymas nuskambėdavo tradicinis: 25-40m. Tai amžiaus intervalas į kurį taikydavosi dauguma darbdavių, norėdami pasirinkti sau tinkamą darbuotoją. Argumentai būdavo paprasti – greitesnis, imlesnis naujovėms, labiau pasitiki. Taip pat garsiai neištariama frazė „jaunesniems lengviau vadovauti“.

Praėjus 10 metų, savininkai taip pat „paseno“ 10 metų ir metų cenzas pasislinko nuo 25 iki 50 metų. Pokalbių metu su darbdaviais dažnai pabrėžiama kompetencija ir charakterio savybės. Jei žmogus yra įgudęs savo specialybėje ir charakterio savybės yra tinkamos darbui naujame kolektyve, darbdaviai linkę priimti ir 50 – mečius !!!

Noras išmokti ko nors naujo, atsakingumas, imlumas, geranoriškas požiūris į kolektyvą yra kertinės savybės kiekvienam ieškančiam darbo. Ypač vyresnio amžiaus.

Šiais laikais, kai išprususį darbuotoją yra labai sunku rasti, vyresnio amžiaus žmonės turi puikias galimybes dirbti savo mėgstamą darbą.

Įdomu tai, kad Europoje šiuo metu didžiausia bedarbystė užfiksuota jaunimo tarpe. Tai parodo, kad vyresni žmonės puikiai prisitaikė darbo rinkoje, o kadangi yra užsigrūdinę, tai jaunimui nebus lengva vyresnėlius išstumti iš darbo rinkos.

Pagrindinės problemos, dėl kurių vyresni žmonės neranda darbo, yra nepakankamos žinios, reikalingos atitinkamai darbo vietai ir charakterio savybės, neleidžiančios pritapti prie kolektyvo. Kartais pasigirsta frazės „Aš viską žinau“ arba „Ką čia man koks geltonsnapis vadovaus“, kurios užkerta kelią sėkmingai darbo paieškai.

Vis dėlto, darbo rinka tampa įvairiapusiškesnė, įdomesnė, dinamiškesnė ir kiekvienas galintis ir norintis dirbti tikrai turi galimybę susirasti sau vietą po saule.

Sėkmės ieškant darbo!

Jūsų vardas:
gimas
kas cia svaigsta apie visokio plauko psichologu teiginius,kad teoriskai gali ir 50-meciai rasti darba-linkiu jiems praktiskai tai pabandyti ir butent Lietuvoje
Turiu draugų Amerikoje ir dirba rimtus vadovaujamus darbus. Jie baisiai nustebę,kad 50 metų žmogus per senas dirbti. Ten tik tokių ir nori, nes žmogus žino, ko nori, vaikai užauginti, pats tas , nesiblaškantis. Gi jaunimas padirba pora mėnesių ir kitur bėga vis geresnio darbo ieško. Lietuvoj daug kas atvirkščiai, net nesupranti, kodėl.
virginija
jei jau 50-meciai per seni,tai 60-meciai esame gyvieji numireliai.Bet i pensija isejau beveik 61 m. vadinasi dar nesena ir noreciau dar padirbeti nors valytoja uzsienyje.
virginija
Nesam mes tokie letapedziai, dar greiciau dirbam uz kai kuriuos jaunus, isbandyta, garantuoju, bet gi niekas nezino, kokia as, pokalbiui tai nekviete, net atrodau daug jaunesne, nei esu is tikro, ir ka???????
Lidija
Pries 5 metus as Lietuvoje taip pat pasijutau per sena...Niekam nereikejo patyrusios "senos"buhalteres.Todel isvykau i Anglija, kur mano amzius tiko! Aisku dirbau ne pagal specialybe...Dabar vel esu Lietuvoje ir susiduriau su ta 51+ problema...Vel ieskau darbo uzsienyje, nes cia mes per seni, deja...
Gintaras
Pas mus lyciu lygybe.Del rasines ir sexorientacines nezinau.Del amziaus - tragedy! Gilios provincijos sindromas.
danguolė
man t.p. 50+ ir ieškau darbo. Turiu pritarti teigiantiems, kad mūsų darbdaviams toks amžius kliūva. Gal todėl, kad dažnai vadovai, o daugiausia "personalistai" iki 30 ir kaip žemiau buvo rašyta, bijo, kad pasirodys mažiau kompetentingi už ieškantį darbo; o ir stumdyti gali būti sunkiau. Jauni yra dažniausiai ambicingi,o jei šalia šitos puikios savybės dar turi tuštybės ir noro kitus stumdyti..., tada nenorėčiau dirbti tokioje kompanijoje. Beje, ar dabar univeruose nepristatomas SKANDINAVIŠKAS vadovavimo modelis?
Bet esu buvusi pokalbiuose, kur jaunam vadovui mano amžius nebuvo kliūtis, jam reikėjo kompetencijos, patirties, bet turiu pripažinti, kad ne jauna personalistė mane pakvietė, o pati suradusi kontaktus pasiskambinau vadovui. Stebiu dar vieną "lietuviško verslo" bėdą - specialistui siūlo minimalų atlygį, kaip ir darbo vietai, kur užtenka vidurinio išsilavinimo.
Daiva
Bet kodėl nenori priimti į darbą 50 mečių ?Rimtai kodėl ?
albina
tikrai nenori 50m zm priimti i darba isbandyta daug kartu
XXL
Mokom ir mokom jaunima, kuris ismokytas univeruose tik generalinaiis buti, o kad padalinio vadovu ne krust:) klaidas ziaurias daro, bet viskas o.k., o kas atlieka imonese darba, tai juk mes 50 iki ju ir siek tiek daugiau, nekalbu apie pensininkus darbe, jie- baisus, nes zino, kad savo uzsidirbo, ir tikrai tik kliudo,,,,gal nuo ju ir pradekim valyti valdiskas imones, A?
autorius
Palaikau visus kurie geranoriskai nusiteike savo busimam darbui ir manau,kad ne amzius ,o kompetencija ir charakteris svarbu susirandant sau tinkama darba
Saulė
Deja visi zmones sensta.Idomu ka pamastys autorius kai paciam bus tiek.
Karta isgirdau fraze kad keturesdesimties jau seni.Esu specialiste,bet darbo pasiulymu nesulaukiu.Jauniem motyvuoja iseis i dekreta ir reikia mokinti o vyresniu ir nelabai nori.Kodel? saules@mail.lt
Roma
reikia pabandyti įdarbinti tą 50 meti, tuomet ir bus maty, kas yra kas.Aš pati būdama 53 , manau darbdaviui galėčiau būti daug naudingesnė, negu bet kuris jaunas darbuotojas, nes aš turiu ambicijų gerai dirbti ir įrodyti ko esu verta. Taip pat mums nuo seno yra įdiegtas atsakingumo jausmas, kurio daugumai jaunų žmonių yra svetimas. Taigi, nenurašykit vyresnių kuriems 50+.....
personalistas
Kartais personalistai perlenkia lazda su savo testais.As manau,kad gyvas pokalbis naudingesnis simta kartu
Kęstas
Be šios bėdos tai , kad atrankos kontorose dažniaosia man duoda tą testą virš 400kl. ir nebūna net jokio pokalbio profesonaliai dėl užimamos pareigybės, ar psicologinių sav. nustatymui(psichologiją studijavau). Kai kur pajutau kyšio reikalavimą - susimokėti...
Valentina
Visiems reikia darbo, ir jaunam, ir ...
Vilija
Klysta manantieji, kad vyresnio amžiaus žmonės yra neimlūs ir per lėti. Lėtumas, greitumas, imlumas ir kt. priklauso ne nuo amžiaus, o nuo asmeninių savybių. Kaip tik vyresni labiau gali atsiduoti darbui, yra atsakingesni, nes vaikai jau užaugę, dažniausiai ir buitis sutvarkyta, tad ambicijos darbui būna didelės.
pirmiausia turi keistis bendras visuomenės požiūris į vyresnius žmones, o to pasieksime,kaip visada viskas prasideda nuo šeimos ir mažumės vaikui rodomo pavyzdžio ir auklėjimo
Audronė
Visiška nesąmonė. Jei pas darbdavį ateina 25 metų ir 50 metų žmonės, visada renkasi jaunesnį darbuotoja. Jis perspektyvus, o ir pastumdyti galima.
O personalistas didelis optimistas, matyt toli iki 50-ties.
personalistas
Daugiau rūpintis savimi,neprarasti kompetencijos,pozityviai mastyti ir nekaltinti visų kitų.Tikrai visuomenės nuomonė gali keistis teigima linkme.
Gražina
ne stebuklas, kad tiek virs 50 m baigia gyvenimus savizudybem
Svetlana
54
Arvydas
Įdomu,kiek metų šio straipsniuko autoriui?
Lina
Nereikalingi! Nors kiti 50-mečiai energijos,patirties, atsakomybės jausmo turi daugiau negu 20-mečiai.Mūsų visuomenėje tokie žmonės tik į sąvartyną.
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...